Berrie Heesenprijs 2021

Op 17 april 21 ontving Kristof uit handen van de vorige winnaar van de Berrie Heesenprijs Katrin Laureyssens het mooie wisselbeeldje (en 500 euro). Binnen twee jaar zal hij die weer fysiek overhandigen aan de nieuwe winnaar. De Berrie Heesenprijs, genoemd naar de befaamde ‘pionier’ van P4C in Nederland, is een prijs die uitgereikt wordt voor de meest verdienstelijke productie in verband met het filosoferen met kinderen en jongeren.

De Berrie Heesenprijs 2021

Juryrapport Berrie Heesenprijs 2021
Winnaar : Kristof van Rossem, Het filosofisch gesprek

De lichtvoetigste praktische én meest theoretische inleiding in het filosoferen die er (in het Nederlands) is. Van een gebod tot opruimen (van vader naar dochter) tot een gesprek over Nietzsches begrip ‘wil tot ‘waarheid” met een onwillige deelnemer wordt de lezer bij de hand genomen in de didactische, pedagogische en filosofische kanten
van het filosofisch gesprek. Het filosoferen wordt teruggebracht tot een handzaam aantal competenties en bewegingen en wordt tegelijkertijd getoond in al zijn perplexiteit en conceptualiteit.
Je gaat verder op het eilandjes-idee van Berrie Heesen en wil filosoferen in een ruimere, alledaagse context plaatsen. Daar slaag je met glans in. De precieze verwoording van houding, vaardigheden en denkbewegingen zijn verhelderend en inspirerend.


Besluit van de jury:
Toegankelijk, laagdrempelig, vrolijk, gestreng, uitnodigend en geconnecteerd met de realiteit. Vele nuttige tips die meteen inzetbaar zijn. Het boek enthousiasmeert, inspireert en is eerlijk over het levenslange leerproces zonder dat het demotiveert. Een absolute aanrader voor iedereen die wil beginnen maar eveneens ook voor zij die al even bezig zijn met filosoferen. Een noodzakelijk boek in het landschap van filosoferen met kinderen en jongeren.